Post D

Pil ved Hyldagersøen

Lyt her

Post D1Her står du nu i Hyldagerparken, og derfor tror du måske, at den sø du ser på hedder Hyldagersøen, men det gør den ikke. Ikke officielt i hvert fald. For som alle andre søer i Albertslund er også den en del af byens regnvandstekniske anlæg, og som sådan går den under den romantiske betegnelse: Bassin P.

For år tilbage gravede man alt slam, der efterhånden havde lagt sig på bunden, op fra søen. Det ligger nu i indhegningen i den modsatte ende af søen op mod Roskildevej. I slammet er der sat pil (plante), fordi de er gode til at suge næring og forurening ud af slammet.

Bag pilen og de andre høje træer, der er reminiscenser fra den gamle Roskilde Kros krohave, ligger selve Roskilde Kro. Den blev flyttet hertil i 1770'erne, hvor den nuværende Roskildevej blev anlagt. Tidligere lå både Roskildevej og kroen et par kilometer længere mod nord. Men her på kroen har mangt en bondemand, fået så hatten passede, efter at have solgt sine afgrøder på markederne i København.

Også berømtheder har overnattet her. Tag nu f.eks. ham den engelske divisionskommandør Arthur Wellesley. Den 27. august 1807 troppede han op med en mindre hær. De var gået i land ved Vedbæk, og var nu på vej til Træskoslaget i Køge. "Træskoslaget" fordi det endte med, at den danske bondehær tog halen mellem benene, og løb så hurtigt, at de tabte deres træsko. Dermed var Hovedstaden omringet og belejret, og englænderne kunne begynde terrorbombardementet af København. Hele historien endte med et forsmædeligt dansk nederlag og ikke mindst, at englænderne stak af med hele vores stolte flåde.

Heldet fulgte også senere i livet ham Wellesley. Han blev både Lord og Duke of Wellington, og det var såmænd også ham, der i 1815 besejrede Napoleon ved Waterloo. Siden blev han premierminister, og endte som symbolet på Storbritanniens endegyldige opstigning til verdensmagt!