Post L

Vandets betydning og transport

Lyt her

Post L1

Her, hvor du står midt i Store Vejle ådalen, og ved udløbet fra de dejlige vandhaver, er det nok på sin plads, at fortælle historien om Albertslund – om hvordan Albertslund blev den by, den blev? Ja, det lyder måske mærkeligt, men det var faktisk netop vandet her, der gjorde det – og i virkeligheden startede historien i Horsens. Hør bare her:

I 1853 byggede man i Horsens et fængsel øverst oppe på en høj bakketop. Det var et stort og flot fængsel, og det havde plads til mange fanger. Men hurtigt fandt man dog ud af, at man havde dummet sig. For det var godt nok bøvlet, at få fragtet vand op på bakketoppen til alle fangerne. Så det næste fængsel, der skulle bygges i kongeriget, skulle bygges nede, hvor der var en masse vand. Og det er jo lige, hvad der er, her ved Store Vejleå. Så det næste fængsel blev bygget her, og i 1859 kunne Vridsløselille slå portene i – oven i købet lige ved siden af den nyanlagte jernbane, der meget praktisk kunne fragte både fanger og gods helt til døren.

I fængslet blev der ansat mange fængselsbetjente, og omkring fængslet voksede deres kultur og indflydelse, som så 100 år senere - i midten af 1900-tallet - satte sig igennem, da området skulle udbygges til en moderne forstad, københavnerne kunne flytte ud i fra den saneringsmodne Hovedstad. Fængselsbetjentene var et solidarisk folkefærd, der synes, at alle skulle bo godt, og derfor gik de ind for, at der skulle bygges gode moderne lejeboliger. Derfor er det, at godt 60 % af byens boliger den dag i dag almene lejeboliger.

Bare sjovt at tænke sig, at det var vandet der gjorde det.