Post Å

Vallensbæk sø, Tueholm sø og opstemning af St. Vejle å ved anlægningen af motorvejen

Lyt her

Ved Post Å1
Her på kanten af Tueholm sø har du et smukt vue ud over dette anlagte stykke natur. Søen er sammen med sin tvilling, Vallensbæk sø lige syd for motorvejen, skabt ved en opstemning af vandet i Store Vejleå. Hvis du er interesseret i lidt tal, så dækker de to søer et areal på til sammen 300.000 m2, den gennemsnitlige vanddybde er 1,2 meter, og de blev etableret i 1971, da de alligevel lå og rodede med byggeriet af motorvejen.

Men hvorfor hedder den Tueholm sø? Jo – den har fået navn efter den bevoksede tue eller forhøjning, der er lige ovre på den anden side af søen. Det er en gammel morænebakke. For tusinder af år siden, da stenalderhavet endnu herskede, og strakte sig helt her ind, fordi landet ikke havde hævet sig så meget endnu, var tuen en ø. Men sidenhen trak vandet sig tilbage, det hele blev mere engagtigt, øen blev til en bakke, og den fik navnet Tueholm (holm=bakke).

På et tidspunkt har der også ligget gårde her rundt omkring, men de er alle væk nu – bortset lige fra traktørstedet Bakkehuset, der oprindeligt var et husmandssted. Men på det lille næs lige øst for det noget større næs, du selv står på nu, kan du stadig se resterne af den beplantning, der var rundt om en af de gamle gårde.